Even eerlijk, samenleven met iemand die ADD heeft is niet saai maar kan wel ingewikkeld zijn. Het is namelijk maar de vraag wanneer jij echte aandacht krijgt. Is je geliefde verzand in een hyperfocus? Dan ben je hem waarschijnlijk even een poosje kwijt. Zit hij in zijn bubbel? Dan voel je je ook tijdelijk een vrijgezel.
De afspraken die je samen hebt gemaakt zijn op die momenten waarschijnlijk ook naar de achtergrond verdwenen… genoeg om gefrustreerd over te raken.
Vaak is er ook verwarring, moet ik dat nou accepteren? Is dat ADD of gemakzucht?
En die leuke, impulsieve initiatieven komen misschien voor jou ook niet altijd op het juiste moment. Ben je met z’n tweeën dan is de organisatie nog te overzien. Maar huppelen er inmiddels een paar koters rond, met of zonder label, dan kan wat zo leuk begon na een paar jaar aanvoelen als een vermoeiende marathon.
ADD bij volwassenen
De eigenschappen van ADD bij volwassenen die je in het begin van je relatie goedmoedig accepteerde worden struikelblokken. Want wat doe je als afspraken niet nagekomen worden, de kinderen niet genoeg aandacht krijgen en je ook het leven van je partner moet mentoren om te voorkomen dat er van alles in het honderd loopt?
Tips – Hoe hou je het leuk?
Vaak groeit de relatie scheef als de gelijkwaardigheid verdwijnt. Degene met de beste organise-skills neemt de meeste taken over en checkt of alles nog klopt. Dat is niet sexy. De verantwoording ligt te veel bij één persoon waardoor de romantiek en het gevoel van verbondenheid steeds meer naar de achtergrond verdwijnt.
Daarom de volgende tips:
- In goed overleg duidelijke afspraken gemaakt? Laat de eindverantwoording dan ook bij de ander. Loopt het fout? Laat degene die verantwoordelijk is het oplossen.
- Word niet boos op je partner maar geef wel aan wat het met jou doet, blijf praten.
- Zorg goed voor jezelf door niet meer hooi op je vork te nemen dan je aan kan. Denk samen creatief in oplossingen. Schoonmaakster, oppas, huiswerkbegeleiding, reminders in telefoon, goed schema/overzicht op zichtbare plek.
- Praat met elkaar zodat je weet hoe de ander zich voelt en welke thema’s er in gedachten aanwezig zijn. Ook als de ander in zijn of haar ‘cocon’ zit. (wandelen helpt)
- Bedenk regelmatig wat je leuk vindt aan de ander en stof de negativiteit van je relatie. Doe dingen die je allebei leuk vindt of bedenk nieuwe activiteiten die nu beter bij jullie leven passen. Misschien is het tijd voor iets nieuws?
- Voorkom dat jij je partner gaat coachen dus stuur je partner de link van ADD-Coaching
Blijvend onderhoud
Net als met je auto die af en toe een APK, grote beurt of kleine beurt nodig heeft is het met je relatie niet anders. Het blijft werk aan de winkel. Wat zijn de knelpunten, waar zit slijtage? Moet er iets vervangen worden? En dan het liefst niet je partner 😉.
Persoonlijke noot: Bij het schrijven van dit artikel ben ik zelf 32 jaar getrouwd. Mijn man neemt mij gelukkig voor een groot gedeelte zoals ik ben. De ergernissen zijn vaak dat ik dingen vergeet. En als ik de deur op slot vergeet te doen of de ramen open laat staan dan tast dat zijn gevoel van veiligheid aan. Een waarde die voor hem hoog op de lijst staat. Deze veiligheid is voor mij ook belangrijk maar meer in de context van de relatie. In gesprek kunnen zijn, kwetsbaar durven zijn en op een toon met elkaar spreken die prettig is. Zonder verwijt. Dezelfde waarde dus maar verschillend in uitvoering in de praktijk.
Ik doe mijn best om extra op te letten als ik deuren open draai, open zet, en ramen op een kier doe. Ik probeer, als ik het huis verlaat, hardop te checken of ik alles goed heb afgesloten. En als ik onbewust ramen heb dicht gedaan dan weet ik het vaak niet meer en hol ik nog even naar boven. Mijn partner probeert op een vriendelijkere manier zijn ergernissen onder woorden te brengen. En zo doen we samen ons best. We zijn er inmiddels ook erg goed in geworden om onszelf en de ander met een lading humor tegemoet te treden. Soms een beetje scherp maar dat is wie we zijn. En zo is ADD eigenlijk niet echt een groot obstakel geworden in onze relatie. Of we hebben geleerd de obstakels kleiner te maken en de pluspunten boven aan de lijst te laten staan. En dat werk!
Lees ook eens mijn artikel leren leven met ADD – zo kan het ook! Hierin staan tips voor jou of voor iemand in je omgeving die de diagnose ADD heeft gekregen. Of neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie. Je kan ook een gratis kennismaking bij mij boeken. Wil je samen met je partner aan de slag met ADD en meer begrip en liefde in je relatie? Dan is de online training ADD in je relatie voor jou!
Wil je meer informatie over het leven met ADD bij volwassenen en ADD in je relatie? Volg dan de online videotraining ‘ADD in je relatie‘, of koop de online training Maak Kennis met je ADD of doe mee aan ons 3 maanden programma Van Overleven naar Overzicht.