Twee belangrijke zaken beïnvloeden jouw biologische klok: beeldschermen en de zomer- en wintertijd.
We hebben verschillende bioritmen: je hebt ochtend- en avondmensen – en misschien ben jij ’s middags wel op je best.
Maar voor iedereen geldt: als je biologische klok van slag raakt, heeft dat invloed op elke lichaamscel.
Je hersenen maken overdag andere stofjes aan dan ’s nachts. Beeldschermen verstoren de balans behoorlijk, waardoor niet alleen je gemoedstoestand verandert, maar zelfs je brein. Je hersenen blijven wakker door het licht van je scherm. Minder rust betekent minder herstel. De diepe slaapfases zijn nodig om cellen te vernieuwen en dode cellen af te voeren. Dit gebeurt door stofjes die alleen in je slaap worden aangemaakt. Bij een ontregeld slaapritme kun je overdag minder goed denken, onthouden en leren.
7 tips voor een gezond waak-slaapritme
Personen met ADD/ADHD worstelen vaak met hun circadiaans ritme, hun 24 uursritme. Veel te laat naar bed of de halve nacht doorwerken omdat je de flow hebt, is velen bekend. Maar ook veel te lang uitslapen of extreem vroeg naar bed komt bij ADD vaak voor. Door deze schommelingen ligt niet alleen een onrustig brein op de loer, maar ook een verhoogde kans op obesitas (door verstoord eetritme) depressies en een verminderde weerstand, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Een gezond waak-slaapritme is extra noodzakelijk, maar soms ook extra lastig te creëren. Een paar tips.
Tip 1 – Hulpbronnen & support
Zit jij in een fout ritme? Zoek een buddy met wie je afspreekt een aantal weken te appen als je naar bed gaat en weer opstaat. Bedenk een avond- en een ochtendtijd en ga de uitdaging aan om het juiste ritme te pakken te krijgen.
Tip 2 – Take a break – ga kamperen!
Als je in de natuur meedeint met de tijd, ga je vanzelf eerder naar bed. En je wordt wakker als het licht wordt. Melatonine wordt zo op een natuurlijk manier op de juiste tijd aangemaakt en ook weer afgebroken. Je walst niet door de avonduren heen, terwijl je zou moeten slapen. En ’s ochtends hoef je niet tien keer op de snoozeknop te slaan. Ik geeft toe dat deze tip tijdens de maartse buiten niet echt aantrekkelijk is; )
Tip 3- Sport!
Sporten is super voor je bioritme. Mocht het lukken aan het eind van de middag, dan is dat winst. Je spieren zijn dan het beste in conditie. ’s Ochtends heb je vaak meer opstarttijd nodig en ’s avonds kan het een averechts effect hebben. Sommigen slapen dan slecht in, doordat ze in een soort hyper terechtgekomen zijn. Even uitzoeken dus wat voor jou het beste werkt!
Tip 4- Voeding
Wist je dat het slaaphormoon melatonine voor komt in: Kersen (de zure Montmorency-kers) Goji-bessen, tomaten, ananas, banaan, mosterdzaad, walnoten en amandelen.
Tip 5 – Hoed je voor jetlags
Reizen kan jetlags veroorzaken. Als je die kunt voorkomen, doe dat dan.
Tip 6 – Maak gebruik van apps
Download apps als f.lux of Twillight voor je telefoon om ’s avonds met zachter licht te werken. Dit maakt dat je brein ervaart dat het avond is.Â
Tip 7 – Bereid je voor op de zomertijd
Zondag 31 maart wordt de klok een uur vooruitgezet. Ben jij gevoelig voor dit soort schommelingen? Start dan nu alvast met elke avond een paar minuten eerder naar bed gaan en ‘s ochtends wat eerder eruit. Dan ben jij straks minder ontregeld als de klok vooruitgaat!
Leuk feitje: vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Welterusten!
Wil je meer weten over het omgaan met ADD? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.