Skip to main content

ADD coach Margo Matse

Iedereen is zo af en toe afgeleid of in gedachten verzonken. Uit onderzoek blijkt dat mensen 47 procent van de tijd ‘mindwanderen’, ook tijdens het werk en in gesprekken. Dit is dus een normaal verschijnsel. 

De veelgehoorde opmerking als we ADD-eigenschappen benoemen, luidt dan ook: daar hebben we allemaal weleens last van. 

En dat klopt. Ik zeg dan ook vaak: het is pas een ‘stoornis’ (al gebruik ik dat woord niet meer) als je er ‘gestoord van wordt. En je je doelen niet haalt. Je huiswerk niet maakt. Je afspraken vergeet en je examens aan je laat voorbijgaan. Om maar even wat te noemen. Als je weet dat je meer kunt dan wat er nu uit komt. En je het gevoel hebt dat je door een onzichtbare macht telkens op een zijspoor wordt gezet.

Omgaan met je ADD bubbel

En dat is frustrerend. Dus ik ga jou wat handreikingen doen om hier beter mee te leren omgaan. Om jezelf telkens vriendelijk aan te sturen door te gaan met de taak waar je voor gekozen had. 

Als je in zo’n ADD bubbel verzonken bent, komt er in onze gedachten vaak meermaals een ‘seintje’ voorbij. ’Je bent afgeleid, je moet weer terug naar je taak.’ Het stemmetje is wel degelijk aanwezig. Klopt dat? En met ons zelfsturend vermogen kunnen we dan terugkeren naar de taak waar we mee bezig waren. Dit kost meer moeite dan blijven dagdromen, maar is wel noodzakelijk. 

Ik benoem even wat verschillende ADD bubbels.

De ADD bubbel door interne prikkels. 

  1. Je zit in de klas, aan je werktafel of in een vergadering, maar je bent er niet echt ‘bij’. Je bent in gedachten verzonken, staart voor je uit, bent fysiek passief.
  2. Je bent onderweg met de auto of op de fiets of je bent aan het wandelen Je bent dus fysiek actief, maar signaleert weinig vanuit de omgeving. Allerlei gedachten passeren de revue. Opeens ontstaan leuke en creatieve ideeën. Of je bent juist aan het malen. Over negatieve interacties bijvoorbeeld. Of over een keuze die je moet maken of een stap die je niet durft te zetten. En plotseling ben je dan op de plaats van add bestemming.

De bubbels door externe prikkels.

  1. De beeldschermbubbel. Je raakt afgeleid door piepjes, bliepjes notificaties, bewegende beelden en geluid. Je kiest ervoor er even aan toe te geven en voor je het weet zit je uren voor je tv en kijk je de ene film na de andere. Of je zoekt telkens een nieuwe serie om in weg te zakken. Je bent passief aan het consumeren. Dit gebeurt vaak als je moe bent van je eigen hoofd, je eigen drukke gedachten. Dan wil je gewoon meegenomen worden in het verhaal van de ander, zodat jij even niks hoeft te denken. Dat kan soms gewoon heerlijk zijn, maar je wilt wel zelf de regie houden en het niet reactief laten gebeuren.
  2. De beeldschermbubbel, interactief. Je gaat actief op zoek naar informatie, filmpjes, weetjes, artikelen en misschien houd je ook wel van gamen. En zo gaan er uren voorbij dat je wel actief aan het zoeken bent of aan het beamen bent, maar ook dit is een bubbel waar je in kunt verdwijnen. Als je dan achteraf bedenkt wat je allemaal in die tijd had kunnen doen, voel je je schuldig en vervelend. Ook hier geldt dat je graag de regie wilt houden en zelf keuzes wilt maken. 

Hoe ga je goed met je ADD bubbels om? Acht tips:

 

  1. Zorg dat je fit bent. Voldoende voeding, beweging en slaap zorgen voor een fit lijf en een fit brein. Dat heeft een enorme invloed op je vermogen om te concentreren en de regie te pakken. 
  1. First things first. Wat wil je vandaag doen? Maak drie dagdoelen voor privé en drie voor werk of school. Deel deze met je accountabilitypartner en stuur een vinkje als je iets af hebt. Hoe concreter, hoe beter.
  1. Zet een time timer (gratis app) in het zicht! En blijf aan het werk zolang deze loopt. Als je merkt dat je afdwaalt, zeg dan lief maar hardop tegen jezelf: ‘Waar was ik?’ Zo breng je jezelf weer bij de taak terug.
  1. Gebruik geluidreminders en visuele reminders om jezelf aan een taak te herinneren.
  1. Zelf een geluidsprikkel creëren. Mijn trouwe volgers weten dat ik vaak hardop tegen mezelf praat. Ik doe dit om:
    • van de ene taak naar de andere over te gaan, als ik te lang blijf hangen (taakinhibitie)
    • eerder een keus te maken. ‘Nou Margo, ga je links of ga je rechts?’ (keuzestress)
    • mijzelf eraan te herinneren dat ik NU weg moet. ‘Nu je jas aan en wegwezen, dan kom je mooi op tijd!’ 
    • mijzelf te bemoedigen en complimenten te geven – iemand moet het doen 😉
    • om mijzelf op de kop te geven. ‘Oliebol, nu vergeet je weer …’
    • om een pauze te nemen. ‘Zo, nu ga ik eerst eens even een kop koffie drinken.’

O ja, ik praat ook tegen de planten, de hond en de robotstofzuiger. Als de laatste zegt: ‘I am relocating’, zeg ik: ‘Dat is goed, hoor, meid!’ Ga jij maar weer lekker opladen.’

  1. Bedenk dat jij ook oplaadtijd nodig hebt. Op welke manier doe jij je brein eer aan en geef je jezelf toestemming om te bubbelen? En welke bubbel heeft dan je voorkeur?
  1. Als je partner in de buurt is, vraag hem of haar om je op een bepaald tijdstip een seintje te geven. Of spreek een activiteit af op een bepaald moment. Samen de vaatwasser leeghalen of wat drinken. Dit creëert voor jou een deadline, waardoor je jezelf oplegt nog even gefocust door te werken. En het helpt je om daarna weer naar iets anders te schakelen.
  2. Neem een hond die aandacht vraagt. Rubi duwt met regelmaat haar natte neus tegen me aan. Met als boodschap: gaan we nog wandelen? Want ook werken kan een bubbel worden, waar je maar moeilijk uit kunt komen…

Succes met je ADD bubbel! En wil je direct aan de slag met jouw ADD? Dan is mijn online videotraining ‘Maak kennis met je ADD‘ echt wat voor jou.