ADD gaat vaak gepaard met slaapproblemen, die op hun beurt de symptomen van ADD kunnen verergeren. Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel? In dit artikel verkennen we verschillende benaderingen om het slaappatroon te verbeteren bij ADD, van voedingsaanpassingen tot slaaptraining. Ontdek praktische tips en recente inzichten over ADD & slaapproblemen die jou kunnen helpen aan een betere nachtrust.
ADD en slecht slapen
Lydia Pelsser doet onderzoek naar voeding en gedrag. Uitzoeken waar je heftig op reageert via de RED methode is volgens haar dé oplossing. Laura Batstra vindt dat géén diagnose stellen de beste oplossing is en Sandra Kooij meent dat slecht slapen de grootste veroorzaker is van AD(H)D.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar ADD en slecht gaan slapen. Gezocht wordt naar oplossingen om AD(H)D gedrag te verklaren en te beïnvloeden. Ik ga zelf altijd steigeren als er één oplossing als dé oplossing wordt gepromoot. Maar alle drie de dames hebben een punt.
Er is van alles waar je mee aan de slag kunt:
- Diagnose & medicatie
- EMDR
- LTO3
- CBD-wietolie
- Cognitieve gedragstherapie
- Slaapbegeleiding
- Mindfulness
- Neurofeedback
- Het Pelsser dieet (eliminatie dieet)
- Allerlei vormen van alternatieve geneeswijzen
Er blijft altijd iets hangen als het werkt
Ik doe graag inspiratie op en probeer daarbij mijn gezonde verstand te gebruiken. Het blijft namelijk maatwerk. Wat voor mij goed werkt is voor jou misschien helemaal niks. Als er iets is dat goed bevalt, waar ik me rustiger, meer gefocust en prettig bij voel, dan blijft dat vanzelf hangen.
Met mijn eeuwigdurende nieuwsgierigheid lees, luister en kijk ik dagelijks wat er uit onderzoek weer naar boven komt.
Die inspiratie helpt altijd om weer na te denken over nieuwe strategieën of toepassingen om efficiënter te leven en te werken. Soms ontstaat er dan een hyperfocus. Marie Kondo praat nog steeds tegen me tijdens het opruimen 😉 Rick Pastoor heeft me geholpen mijn agenda beter in te richten en ik zorg beter voor mijn suikerspiegel na goed advies van een voedingsdeskundige.
En dat ik overal een beetje maar niet de volle 100% van blijf doen vind ik prima.
ADD slaapproblemen? Dat blijft een lastig ding!
Voeding, beweging en slaap hebben wel enorme invloed op ons brein en lijf. Dit weten we allemaal. ADD & slecht slapen lijken synoniem aan elkaar. Te laat, te kort, te onrustig, minder goed in kunnen slapen, te lang blijven liggen, korte nacht, geen constante in je ritme etc.
Een aantal jaar terug ben ik hier serieus mee aan de slag gegaan en ben daar tot op de dag van vandaag blij mee.
Het scheelt echt als je slaapproblemen bij ADHD & ADD kan verbeteren, al is het maar voor een paar procent. In mijn online training “De ADD Formule” ga ik uitgebreid in op o.a.: hoofd, lijf, beweging en slaap. Je leert jezelf en jouw ADD brein beter kennen en in deze training leer ik jou praktisch toepasbare tips & trucs om de slaapkwaliteit te verbeteren en jouw leven met ADD lichter, leuker en efficienter te maken.